Jak použít parmezán v kuchyni
K čemu všemu mohu parmezán využít?
Parmezán můžete použít v kuchyni na vaření. I když je znám především jako doplněk na těstoviny, jeho využití je daleko širší.
Další stejně častá volba je degustace. Mladší parmezán krájejte na kostky, plátky a starší parmezány odlamujte speciálním nožem.
Kupte ho někomu jako dárek. Parmezán je velmi známý a oblíbený sýr.
Strouhání parmezánu
Jeden z nejčastějších způsobu použití je tedy strouhání. Starší (tvrdší) sýry drolte na struhadle s hvězdičkami či korunkami a mladší parmezány (12-18 měsíců) na struhadle s oky. Nastrouhaný sýr pak před servírováním sypte na různé druhy těstovin, na noky či rizoto.
Dále je skvělý v zeleninových a ovocných salátech. Je hromada skvělých a známých receptů, ale všeobecně si posypat můžete cokoliv.
Můžete parmezán přimíchat do omáček nebo škrabkou vytvořené hobliny poházet na polévku. Já si ho dávám i na přílohu, třeba na vařenou zeleninu.
Sypejte ho na pečené pokrmy jako jsou kuřecí křidýlka, cuketa apod., obalte grilovaný steak, posypte již ugrilovanou zeleninu nebo přimíchejte do strouhanky k obalovaní. Kůrku a zbytky parmezánu můžete rozpustit v polévce. Kůrka je jedlá. Omyjte ji nebo lehce seškrábněte a vařte v hrnci s rýží nebo v polévce. Kůrka pustí chuť a tuky.
Recept na skvělý zapečený lilek s parmezánem naleznete zde.
Vyzkoušejte parmezánové fondue.
Degustace parmezánu:
K parmezánu si můžete dopřát mnoho dalších dobrot. Z tekutých jsou to převážně vína.
Dále si můžete nakrájet ovoce, zeleninu a velmi lahodný je s medem, balsamicem z Modeny nebo ořechy.
V Itálii se hojně konzumuje s ovocnou hořčicí na tisíc způsobů.