Rozdíl mezi pravým parmezánem Parmigiano Reggiano a Grana Padano.
Zde jsou hlavní charakteristiky, které odlišují tyto dva sýry. Užitečné informace k většímu povědomí o tom, co přichází na Váš stůl.
Grana Padano je levnější variantou Parmigiano Reggiano.
Padana má jednoduší výrobní proces, může obsahovat chemii, obsahuje chlazené mléko, širší lokace pastvin atd ..
Parmigiano Reggiano nepoužívá žádnou chemii.
Parmazán se vyrábí zcela bez přísad. Nejsou povoleny ani přírodní produkty.
Při výrobě Padana se používá lysozym, protein extrahovaný ze slepičích vajec.
Parmigiano Reggiano používá jen přírodní bakterie.
V mlékárnách Parmigiano Reggiano se k posílení mikrobiologického procesu používá pouze přírodní bakteriální startér.
Grana Padano používá bakterie izolované v laboratoři.
Hory.
Parmigiano Reggiano se vyrábí z 20 % horských oblastech (lepší pastva a voda).
Produkce Grana Padano v horách je jen ze 2 % z celkového počtu.
Zrání.
Parmigiano Reggiano zraje minimálně 12 měsících.
Padano pouze 9 měsíců.
Postupy a omezení.
Mlékárny Parmigiano Reggiano mají více omezení: odběr mléka probíhá dvakrát denně, výroba pouze jednou a mléko se nesmí chladit pod 18 ° C. Mléko je se zpracovává opravdu čerstvé.
Při přípravě Grana Padano může být mléko odebráno pouze jednou denně a smí se chladit na 8 ° C. A syření může probíhat dvakrát denně.
Původ a původ.
Oblast produkce Parmigiano Reggiano je omezena na provincie Parma, Modena, Reggio Emilia a část provincií Bologna a Mantua.
Grana Padano vyrábí řada farem ve 33 provinciích, včetně Lombardie, Veneto, Piemontu, Emilia-Romagny a Trentina Alto Adige.